Contoh Dongeng Bahasa Jawa, dari Nyi Roro Kidul hingga Timun Mas

Contoh Dongeng Bahasa Jawa, dari Nyi Roro Kidul hingga Timun Mas

Tim detikTravel - detikJateng
Jumat, 14 Okt 2022 01:02 WIB
kamar Hotel Nyi Roro Kidul
Foto: Penampakan Kamar 308 Hotel Inna Samudera milik Nyi Roro Kidul (Disbudpar.jabarprov.go.id)
Solo -

Dongeng menurut Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) versi online adalah cerita yang tidak benar-benar terjadi, terutama tentang kejadian zaman dulu yang aneh-aneh. Meski tak nyata, dongeng cukup efektif bagi orang tua dalam menyampaikan wejangan atau nasihat tentang moral kepada anaknya. Berikut contoh dongeng Bahasa Jawa.

Dilansir detikTravel yang mengutip buku Bahasa Indonesia karya Agus Trianto, berikut 2 contoh dongeng Bahasa Jawa, yaitu Nyi Roro Kidul dan Timun Mas.

1. Nyi Roro Kidul

Ing jaman biyen, urip permaisuri lan raja dicritakake. Dheweke duwe anak ayu jenenge Lara Kadita. Amarga ndeleng kaendahane, akeh wong sing drengki, kalebu selir raja. Dheweke uga ngirim pesona supaya permaisuri lan anake ngalami masalah kulit.


Raja langsung ngusir dheweke metu saka kerajaan. Permaisuri tilar donya ing dalan nalika Lara Kadita mlaku tanpa tujuan menyang Kidul.

Aku kesel banget, dheweke tekan ing bukit sing curam ing Pantai Karanghawu. Nalika turu, dheweke ngimpi bisa ketemu karo 'wong suci' sing menehi saran supaya sang putri ngresiki awake dhewe kanthi terjun menyang segara kanggo nambani, mulihake kaendahane, uga entuk kekuwatan gaib.

Nalika tangi, Lara Kadita langsung mlumpat saka jurang sing curam menyang tengah ombak sing muter, lan mudhun menyang dhasar Segara Kidul.

Impenane kayektenan. Kejabi pulih lan bali dadi ayu, dheweke uga entuk kekuwatan gaib lan keabadian.

Nanging, Lara Kadita kudu tetep ing Segara Kidul. Wiwit iku dheweke diarani dadi Nyi Loro Kidul sing tegese Loro = sangsara, kidul = Selatan.

2. Timun Mas

Ing sawijining dina ana pasangan tani sing ora duwe anak. Saben dina dheweke ndongakake keturunan.

Nanging, Buta ngrungokake panjaluk kasebut lan menehi pitulung. Petani dikon nandur winih timun.

Mengko, wiji timun bakal ngeculake bayi kasebut. Raksasa kasebut menehi kahanan nalika bayi umur 17 taun kudu dikembalikan.

Pasangan petani seneng amarga duwe anak. Dheweke ngarani bocah kasebut Timun Mas.

Sawise 17 taun, Raksasa teka kanggo janji kasebut. Pasangan tani kasebut nolak lan njaluk Timun Mas mlayu nggawa 4 barang sekti.

Saben raksasa ngoyak, Timun Mas mbuwang obyek kasebut. Pungkasane, raksasa kasebut klelep ing lendhut sing digawe saka obyek gaib iki.

Nah, dua cerita di atas adalah contoh dongeng bahasa Jawa yang bisa kamu sampaikan kepada anak-anak saat menjelang tidur. Semoga bermanfaat.



Simak Video "Kondisi Karimunjawa Diterpa Cuaca Buruk, Ratusan Wisatawan Tertahan"
[Gambas:Video 20detik]
(dil/aku)