النَّمۡلِ

Surat An-Naml

Semut-semut • 93 Ayat
SHARE
Surat An-Naml adalah surat urutan ke 27 dalam Al Quran. Berisikan 93 ayat dan termasuk golongan surat Makkiyah.
وَمَآ اَنْتَ بِهٰدِى الْعُمْيِ عَنْ ضَلٰلَتِهِمْۗ اِنْ تُسْمِعُ اِلَّا مَنْ يُّؤْمِنُ بِاٰيٰتِنَا فَهُمْ مُّسْلِمُوْنَ ٨١
Wa m± anta bih±dil-‘umyi ‘an «al±latihim, in tusmi‘u ill± may yu'minu bi'±y±tin± fahum muslimµn(a).
Engkau bukanlah pemberi petunjuk bagi orang-orang yang buta (mata hatinya) dari kesesatannya. Engkau tidak dapat menjadikan (seorang pun) mendengar, kecuali orang yang beriman pada ayat-ayat Kami dan mereka berserah diri.
27:81

Tafsir Ayat
Keadaan mereka juga sama dengan orang yang buta, dan engkau tidak akan dapat memberi petunjuk jalan kebenaran kepada orang yang buta mata hatinya akibat dari kesesatannya itu. Engkau tidak dapat menjadikan seorang pun mendengar, kecuali orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat Kami, lalu mereka tunduk patuh dan berserah diri kepada Allah secara mantap dan kukuh.

Source by Logo Quranbest